Wednesday, September 29, 2010

INTERVIEW QUESTIONS OF GENISYS

Hi,
Below are the interview questions of Genisys :

Q 1)How to check the archive log mode ?
Ans: We can check the archive log mode as follows:

SQL> archive log list
Database log mode Archive Mode
Automatic archival Enabled
Archive destination /usr/app/oracle/arch
Oldest online log sequence 14237
Next log sequence to archive 14245
Current log sequence 14245
SQL> select log_mode from v$database;

LOG_MODE
------------
ARCHIVELOG

Q 2)How to apply patch online in apps?
Ans: We can apply patch online without selecting the option 5 of adadmin utility which tells enable maintainance mode and using
adpatch options=hotpatch.

Q 3)How to check th patches applied in Oracle Database?
Ans: opatch -lsinventory gives the list of patches applied in oracle Database.

4)How to check the patches applied in Oracle application?
Ans:
Method 1:
Check Patches applied from Oracle Application Manager(OAM).

a)Connect to OAM:
http://hostname.domain:PORT/servlets/weboam/oam/oamlogin
Go to Site Map->Maintenance->Applied Patches
Enter Patch ID and press 'Go'
See if Patch was returned.

Method 2:
Use 'adphrept' utility documented in Metalink Note:181665.1.

Method 3:
We might also use the below query,However method 1 & 2 are more reliable.

SELECT DISTINCT RPAD(a.BUG_NUMBER,
11)||RPAD(e.patch_name,
11)||RPAD(TRUNC(c.end_date),
12)||RPAD(b.applied_flag, 4)BUG_APPLIED
FROM
ad_bugs a,
ad_patch_run_bugs b,
ad_patch_drivers d,
ad_applied_patches e
WHERE
a.bug_id=b.bug_id AND
b.patch_run_id=c.patch_run_id AND
c.patch_driver_id=d.patch_driver_id AND
d.applied_patch_id=e.applied_patch_id AND
a.bug_number in('','')
ORDER BY 1 DESC;

Method 4:
In multi-node environment we are advised to use Patch Query from section "Checking the Patch Requirements on each Appl_Top" of the Metalink Note:364439.1

(OR)
1)Login as apps user into sqlplus or an other tool to query the oracle Database:
2)Execute the below query:
Select *from applsys.ad_bugs where bug_number='';
If that query returns a row then the patch is applied.
is the number associate to the patch in Metalink.


Q 5)What are the parameters obsolute or depreciated in oracle 10g?
Ans :There are about 122 obsolute parameters in oracle 11g :
SQL> select name from v$obsolete_parameter;
To list few of them are:
spin_count,use_ism,lock_sga_areas,instance_nodeset,large_pool_min_alloc
enqueue_resources,,lgwr_io_slaves,arch_io_slaves,backup_disk_io_slaves.......

Parameters obsolute in oracle 10g are:
According to v$parameter there are 25 deprecated Oracle 10g initialization parameters
mts_servers,mts_services,mts_max_dispatchers,max_rollback_segments,log_parallelism...

Q 6)How to kill session at OS level and Database level?
Ans:
OS LEVEL:
---------
kill -9 pid
where pid=> process id
DATABASE LEVEL:
----------------
ALTER SYSTEM KILL SESSION 'sid,serial#';
Eg:


Q 7)How to check the patch logs in oracle 11i application?
Ans:$cd $APPL_TOP/admin/SID/log

Which consists of two files one is the main log file with .log extension and another is the lgi file which is the log information file.


Q 8)If we lost context file in oracle apps,how can we recreate it?
Ans: Yes,we can recreate the context file in the oracle application with the help of the perl script
$perl adclonectx.pl \ contextfile=Path name

Hope this help.Please feel free to give any feedback.


Best regards,

Rafi.

1 comment:

  1. Hi

    I read this post two times.

    I like it so much, please try to keep posting.

    Let me introduce other material that may be good for our community.

    Source: Database interview questions

    Best regards
    Henry

    ReplyDelete